Kolem Česka 2021

14.11.2021

cca 1 hod


4. ročník projektu Kolem Česka měl původně být realizován v červnu a měla to být objemová příprava na první ročník závodu RACAS (Race Around Czechia & Slovakia). Tak jsem mínil, ale covid a moje starosti měnily, takže jsem se do etapáku pustil až v srpnu, v původním termínu RACASu, který se nekonal, a tréninkově zcela nepřipravený, protože kolo jsem viděl od dubna jen párkrát.

Na jaře jsem mokrý bicykl hodil do kolejní kolárny a dva týdny před výjezdem ho vyndal. Když jsem ho po tomto odloučení zase spatřil, sotva jsem rozchodil řetěz, který byl tak zanesený rzí, že při otáčení klikami stojícího kola vzad vypadával ze zubů přesmykače, nešlo dokončit ani jednu otáčku, aniž by nespadl. Abych ho mohl namazat, musel jsem opatrně na pár desítek metrů kolo projet, aby se ty největší kusy rzi třením o pastorky odstranily. Pak až bylo možné jím pomalu otáčet a dílek po dílku ho kapkami maziva aspoň základně oživit. 

Byl jsem ale rád, že jsem v diáři přece našel deset dní volna, a tak jsem po pár jízdách a servisu vyrazil. 

Letošní ročník jsem postavil jako takovou symboliku cesty, přestěhování se z Hradce Králové do Brna. Nechal jsem se inspirovat – jak jinak než jimi – závody Grand Tours, ve kterých čas od času diváci právě  různé symboliky, kontexty, myšlenky mohou sledovat.


1. etapa


2. etapa


3. etapa


4. etapa


5. etapa


6. etapa


7. etapa


8. etapa


Kolem Česka 2021:

8 etap

1 337 kilometrů

17 770 výškových metrů 

65 hodin 44 min

20,3 km/h